Symfonieorkest ‘Brussel-Strasbourg’, ter ere van Kamiel D’Hooghe

Symfonieorkest Norrington okt2018 (f Pepa Niebla, The Fog House Photography)
Concert
Data
,
20:00
to
21:30
Location
Concertzaal, Regentschapsstraat 30 te Brussel
Prijs
€10/€5
Reservation
Ter plaatse aan de kassa

Symfonieorkest KCB & Conservatoire et Académie Supérieure de Musique Strasbourg

Dirigent

Nicolaus Richter
 

Solist piano 21 November, in Strasbourg, Jan Michiels*

Solist piano 23 November, in Brussel, Amy Lin°

 

Programma
  • Ludwig van Beethoven, Pianoconcerto Nr. 4
  • Sergei Prokofiev, Suite Romeo and Juliette
  • André Laporte, Passacaglia Serena

William Shakespeares beroemde liefdestragedie uit 1595 inspireerde de Russische componist Sergei Prokofiev. In 1935 componeerde hij meeslepende balletmuziek over de onmogelijke liefde tussen twee jongeren uit rivaliserende families. Omdat de eerste uitvoering van het ballet lang op zich liet wachten, bewerkte hij de originele partituur tot twee suites. Het erg poëtische vierde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven is gebaseerd op hetzelfde beroemde ritmische motief van zijn vijfde symfonie, maar dan helemaal anders uitgewerkt. Beethoven speelde zelf de solopartij bij de première. Een criticus omschreef het als “een nieuw pianoconcerto, van een ongehoorde moeilijkheid, dat Beethoven tot ieders verbazing krachtig en in de allersnelste tempi uitvoerde.”
 

Locaties

Donderdag 21.11.2019 20:00 Auditorium de la Cité de la Musique et de la Danse Strasbourg*

  • Place Dauphine 1, 67000 Strasbourg, Frankrijk 

Zaterdag 23.11.2019 20:00 Concertzaal Koninklijk Conservatorium Brussel°

  • Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel 

 

Kamiel D’Hooghe 90ste verjaardag eerste directeur Nederlandstalig Koninklijk Conservatorium Brussel

Kamiel D’Hooghe, geboren op 17 november 1929, was de eerste Nederlandstalige directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel.  Het conservatorium kende sinds haar ontstaan in 1832 een boeiende geschiedenis, zowel artistiek als pedagogisch en dit tegen de achtergrond van de veranderende maatschappij. De markantste en ongetwijfeld meest ingrijpende verandering in de loop van de vorige eeuw was de splitsing in 1966 van het unitaire Conservatorium in twee autonome Conservatoria, enerzijds een Franstalig Conservatoire, anderzijds een Nederlandstalig Conservatorium. Kamiel D’Hooghe wordt op 1 augustus 1967 de eerste directeur van het Conservatorium. De visie van directeur D’Hooghe blijft het conservatorium voeden.

Met het symfonieorkest van het KCB, in samenwerking met het conservatorium van Strasbourg, vieren we deze verjaardag op 23 november 2019. Voorafgaand aan dit concert organiseren we een debat met culturele actoren over de positie en toekomst van het hoger muziekonderwijs in Brussel.

De Westerse muziekcultuur is zo uniek dat haar uitstraling de ganse wereld heeft bereikt. Deze rijkdom moeten wij bewaren, niet als een museumschat, maar als een gegeven dat in steeds wisselende vormen en stijlen levenskrachtig blijft.


Brussel is een Europees centrum waar de Germaanse en Latijnse culturen grenslijnen trekken, en assimilatieprocessen mogelijk maken. Het is de taak van het Koninklijk Conservatorium Brussel dit rijke muziekgebeuren te onderbouwen, het is een uitnodiging om er op in te spelen. Het is de uitdaging om de professionele eisen van dit opleidingscentrum te toetsen en af te stemmen op het hoogste niveau en alle kansen te benutten die het artistiek-culturele en economische circuit te bieden heeft. In dit perspectief wordt ook de opleiding aan het Conservatorium Brussel bijzonder gestimuleerd, en wordt anderzijds ook van haar een bijzondere inbreng verwacht.
 

Kamiel D’Hooghe
Kamiel D’Hooghe
Eerste directeur van het Nederlandstalig Koninklijk Conservatorium Brussel.
Deel dit