Altviool
bachelor of master in de Kunsten

Altviool

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om altviool te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Altviool kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als altviolist kan je je aanmelden bij het strijkorkest, het symfonieorkest, het hedendaags ensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Wladimir Kossnajenko.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziek carrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Pastorale SOII 2023 KCB (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Alumnus in focus

Atico Razera

Atico Razera studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en speelde sindsdien bij het Symfonie Orkest Vlaanderen, het Brussels Chamber Orchestra en is momenteel actief bij het Aarhus Symfonieorkester in Denemarken.

Atico Razera

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Paul De Clerck

Paul De Clerck

Docent Altviool

Paul De Clerck studeerde altviool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en perfectioneerde zich bij A. Gertler, Bruno Giuranna (Italië) en Emmanuel Vardi (New York).

Tijdens en vlak na zijn studies was hij lid van het kamerorkest I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen, van het Arriaga strijkkwartet en van het Brussels String Quartet.

Als solist was Paul De Clerck te horen met verschillende internationale ensembles en orkesten onder leiding van gerenommeerde dirigenten.

Tien jaar lang was hij altviool solo van het Symfonisch Orkest van de Nationale Opera LaMonnaie/DeMunt. Hij verliet die vaste functie om zich meer te kunnen toeleggen op kamermuziek en hedendaagse muziek, bij o.a. Ensemble Modern Frankfurt en Ictus.

Als vertolker van historische muziek speelde Paul De Clerck  o.a. bij Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, en met Piet Kuijken, Frank Theuns, Boyan Vodenitcharov, Claire Chevallier en vele anderen. Hij verleent zijn medewerking aan diverse ensembles en orkesten, zoals het Collectief, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, en het Orkest van de Vlaamse Opera. Daarnaast doceert Paul De Clerck altviool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en kamermuziek aan het Orpheus Instituut. Hij geeft regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

Als acteur-musicus werkte Paul De Clerck samen met de theatergezelschappen Needcompany, Dito Dito en Stan.

Contacteer Paul:

Email

 

Tony Nys

Tony Nys

Docent Altviool & Kamermuziek

Tony Nys studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Clemens Quatacker en Philippe Hirschhorn. Tussen 1994 en 1997 was hij eerste viool van het Fétis strijkkwartet en nam hij deel aan masterclasses met het Alban Berg Kwartet, het Borodin Kwartet en het Amadeus Kwartet. Sindsdien is kamermuziek een natuurlijke omgeving voor hem.

Als violist van het Danel Kwartet van 1998 tot 2005, nam hij deel aan talrijke festivals, opnames en uitvoeringen van nieuw gecomponeerde stukken over de hele wereld.

Sinds 2005 is hij vast lid van het TrioFenix Stringtrio en werkte hij regelmatig samen met ensembles als Prometheus, Ictus, Ensemble Modern, Explorations, Oxalys … Tussen 2008 en 2018 was hij ook lid van het Malibran Strijkkwartet.

Hij heeft het concertpodium gedeeld met vele gerenommeerde artiesten en ensembles zoals het Borodin Kwartet, het Brodsky Kwartet, het Petersen Kwartet, Garth Knox, Gérard Caussé, Alina Ibrahimova, Philippe Graffin, Frank Braley, en vele anderen….

Tony Nys speelde als altvioolsolist in het Orchestre Symphonique de La Monnaie tussen 2007 en 2018. Hij was regelmatig te gast bij talrijke orkesten in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Als lid van het Mahler Kamerorkest heeft hij over de hele wereld opgetreden met dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Duhamel….

Momenteel doceert hij altviool en kamermuziek en is verantwoordelijk voor strijkers aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij doceert ook de cursus kamermuziek voor gevorderden aan het Orpheus Instituut in Gent.

Neem contact op met Tony Nys:

Email

Projects in the spotlight

Let's Dance | Strijkorkest

Het strijkorkest kent geen dirigent. Zo leren de studenten viool, altviool, cello en contrabas te luisteren naar hun elkaar tijdens het spelen en zich goed op elkaar af te stemmen. Het strijkorkest is onder leiding van docent contrabas, Koenraad Hofman. 

Northern Echoes | Symfonieorkest

In het symfonieorkest van het najaar van 2022 kwam niemand minder dan dirigent Bjarte Engeset onze studenten de finesses van de Scandinavische muziek bijbrengen. Ze brachten Nielsens Helios Ouverture, Elgars Concerto in E mineur voor cello en orkest met solist João Gonçalves en Sibelius' tweede symfonie. 

Northern Echoes | Symfonieorkest KCB 2022 (f Alexandre Schlub)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre
regent hoofdgebouw

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Concerten

Inschrijven & Toelatingsproeven

AT

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

Nieuwjaarsconcert (f Reda Izo)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.