Viool (f Tom De Beuckelaer)
bachelor of master in de Kunsten

Viool

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om viool te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Viool kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als violist kan je je aanmelden bij het strijkorkest, het symfonieorkest, het hedendaags ensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Afgelopen jaren hebben wij onder andere Katalin Sebestyen, Alexandre Cavaliere en Marina Chiche verwelkomd in ons conservatorium.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Pastorale SOII 2023 KCB (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Alumni in focus

Liesbeth Baelus

Liesbeth Baelus is oud-studente van onze viool docente Yuzoko Horigome. Sinds ze in 2011 het KCB verliet heeft ze al in verschillende landen in Europa en ver daar buiten mogen optreden.

Als solist trad ze al op met onder meer: The Euregion Symphonic Orchestra, Les Symphonistes Européens en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Daarnaast is Liesbeth ook actief als kamermuzikante met verschillende ensembles.

Meer informatie hier. 

Liesbeth Baelus
Bas Treub

Bas Treub

Bas Treub studeerde tot 2013 aan het KCB bij Philippe Graffin en is aanvoerder van de 2e violen in het Nederlands Kamerorkest. 

Daarnaast heeft Bas als gastconcertmeester gewerkt bij het Philharmonia Orchestra, het Gelders Orkest en het Orpheus Sinfonia en speelt hij als freelance violist bij ensembles als het Mahler Chamber Orchestra, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, London Sinfonietta en Spira Mirabilis.

Meer informatie hier. 

Fien Van den Fonteyne

Fien Van den Fonteyne volgde de Masteropleiding viool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Yossif Ivanov.

Fien speelt regelmatig in verschillende orkesten zoals het Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, het Brussels Chamber Orchestra, Prima La Musica en het Nationaal Orkest van Belgie (NOB) en is op dit vaste viool bij het Symfonie Orkest Vlaanderen.

Meer informatie hier. 

Fien Van den Fonteyne
Mezes Matyas

Mézes Mátyás

Mézes Mátyás studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en is sindsien concertmeester van The Slovak State Philharmonic Orchestra in Košice, Slowakije. 

Nicolas Dupont

Nicolas Dupont studeerde in 2015 af van het Koninklijk Conservatorium Brussel en is sindsdien zeer actief met verschillende kamermuziek ensembles zoals het Kugoni Trio en het Duo Andaluza.

Nicolas is momenteel gastprofessor viool aan het King's College Londen en heeft heel wat opnames en cd's op zijn naam staan.

Meer informatie hier.

Nicolas Dupont
Helga Thora Bjorg KCB

Helga Thora Bjorgvinsdottir

Helga Thora Bjorgvinsdottir is afkomstig uit Ijsland en ronde in 2013 haar Master-studies aan het KCB af bij viool docente Kati Sebestyen.

Momenteel is Helga eerste viool bij het Iceland Symphony Orchestra waarmee ze in Ijsland en ver daarbuiten optreed. 

Meer informatie hier.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Yuzuko Horigome

Yuzuko Horigome

Docent Viool

Eerste prijswinnares van de Koningin Elizabeth Muziekwedstrijd, Yuzuko Horigome (1957) heeft haar virtuositeit en rijke muzikale geest naar publiek van over de hele wereld gebracht.
Ze trad onder meer op als solist met 's werelds grootste orkesten, waaronder de London Symphony, Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Amsterdam Concertgebouw, Tonhalle Orchestre Zürich, Scala di Milano, het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, St. Petersburg Philharmonic, New York Philharmonic, Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic en NHK Symphony.
Ze deelde haar passie voor muziek op het podium met uitzonderlijke artiesten zoals Rudolf Serkin, János Starker, Martha Argerich, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Charles Neidich, Jean-Marc Luisada en Abdel Rahman El Bacha. De belangrijkste opnames van Horigome zijn Mozart Complete Concertos met Sándor Végh en Camerata Academia, Violin Works (series nr.1 - 5) en haar recente opname van Brahms Concerti met het Tsjechische Filharmonisch Orkest.
Horigome geeft jaarlijks masterclasses in Cassero, Italië en Trinity College Cambridge, UK. Horigome studeerde zelf bij de heer Toshiya Eto aan de Toho Gakuen School of Music. Ze is een veelgevraagd lid van de jury op tal van internationale wedstrijden, waaronder de Sendai International Music Competition, waar ze eveneens de jury voorzit.
 

Contacteer Yuzuko:

Email

Yossif Ivanov

Yossif Ivanov

Docent Viool

Geprezen als "een speler met indrukwekkende autoriteit en présence" (The Strad) en "een van de topviolisten van morgen" (Diapason), Yossif Ivanov, heeft zichzelf al snel gevestigd als een van de meest opwindende violisten van zijn generatie. Op 16-jarige leeftijd ontving hij de Eerste Prijs tijdens de Internationale Wedstrijd in Montreal en twee jaar later de Tweede Prijs, evenals de Publieksprijs, tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. 
In de afgelopen seizoenen heeft Yossif Ivanov lovende kritieken gekregen in alle grote Europese zalen. Hij trad op met orkesten zoals het Montreal Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfonica della RAI, Vancouver Symphony, Residentie Orchestra The Hague, English Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Rotterdam Philharmonic, Konzerthausorchester Berlin, Lucerne Symphony, Sinfonia Varsovia , het Milano Verdi Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Luxemburg Philharmonic, Orchestre National de Lille, Ensemble Orchestral de Paris, evenals alle grote Belgische orkesten.
Hij werkte samen met bekende dirigenten zoals Neëme Järvi, Marin Alsop, Yannick Nézet-Séguin, Vladimir Jurowski, Kazushi Ono, Jean-Claude Casadesus, Philippe Herreweghe, Jaap Van Zweden, Jesus Lopez-Cobos, Ion Marin, Yuri Simonov, Louis Langrée en John Axelrod. In 2010 werd hij uitgenodigd om in Noord-Amerika op tournee te gaan met het London Philharmonic Orchestra (onder Vladimir Jurowski) en maakte hij zijn Aziatische debuut (Malaysian Philharmonic and Singapore Symphony Orchestras).
 

Contacteer Yossif:

Email

Valeri Oistrakh

Valery Oistrakh

Docent Viool

Valery Oistrakh vertegenwoordigt de derde generatie van de virtuoze vioolfamilie, beginnend bij zijn grootvader David en gevolgd door zijn vader Igor. Valery nam zijn eerste vioollessen bij zijn grootvader en studeerde vervolgens aan de beroemde Central Music School in Moskou, waar vader Igor ook afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie aan het Gnessin Music-Pedagogical Institute in zijn geboortestad. Enkele jaren later voltooide Valery zijn vioolopleiding in Duitsland met de wereldberoemde professor Zakhar Bron - die in feite ook een leerling was van zijn vader aan het Conservatorium van Moskou.

Met zijn ontzagwekkende techniek, zijdeachtige toon en volleerd kunstenaarschap betoverde hij het publiek over de hele wereld met optredens op de grote concertpodia van Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Japan ... Hij speelde zowel als altviolist en violist bij toonaangevende orkesten als de Moscow en Leningrad Philharmonics, Berlin Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Scottish National Symphony, Orchestre Colonne de Paris, Orchestra Santa Cecilia di Roma, Leipzig Gewandhaus Orchester, Toronto en Vancouver Symphonies, Sydney Symphony ... Hij werkte samen met opmerkelijke dirigenten als Kurt Mazur, Gennady Rozdestvensky, Yuri Simonov, Muhai Tang, Gyorgy Lehel, Saulius Sondetzkis, Vladimir Fedoseev, Tibor Varga, Yuri Botnari, Marco Parisotto ...

Oistrakh was een prijswinnaar op onder andere de All-Russian Competition van de voormalige Sovjet-Unie en de Tibor Varga International Competition in Zwitserland. Hij is de leider van het "Oistrakh Ensemble" en het "Oistrakh Chamber Philharmonic Orchestra" in Duitsland.

Contacteer Valeri:

Email

Philippe Graffin

Philippe Graffin

Docent Viool

Philippe Graffin (Romilly-sur-Seine, 1964) is een Frans violist. Hij studeerde bij Joseph Gingold en Philippe Hirschhorn en heeft zich sterk gefocust op het uitvoeren van het repertoire uit zijn geboorteland en zijn interesse in zeldzame en hedendaagse werken.

Graffin speelde samen met de meest gerenommeerde orkesten zoals The Philharmonia, BBC Symphony Orchestra, Gothenburg Symphony, Royal Flemish Philharmonic, George Enescu Philharmonic, St Petersburg Philharmonic en met verschillende kamerorkesten zoals; The English Chamber Orchestra, Swedish Chamber Orchestra, Camerata Nordica en het Orchestra di Padova et del Veneto.

Graffin maakte diverse opnamen op het label Hyperion en verzorgde vele concerten, onder andere met Philippe Hirshhorn. Tegenwoordig maakt hij opnemen voor COBRA Records. Kortgeleden kwam op dit label de CD Concertos Parlando uit met werken van Dvarionas, Shchedrin, Prokofviev en Tchaikovsky.

Contacteer Philippe

Email

 

Zygmunt Kowalski

Zygmunt Kowalski

Docent Viool

Zygmunt Marek Kowalski werd geboren in Poznan (Polen). Hij studeerde muziek aan de hogeschool voor Muziek in Gdansk waar hij een diploma “meester in muziek” behaalde. Na zijn studies werd hij in de Baltische Filharmonie van Gdansk aangeworven en werd hij aldus de jongste concertmeester ooit van Polen.

In 1977 kwam hij naar België om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij behaalde er de Eerste Prijs en het Hoger Diploma met de grootste onderscheiding. Tegelijkertijd schoolde Kowalski zich nog bij André Gertler en Arthur Grumiaux. In 1980 was hij laureaat van de internationale vioolwedstrijd in Belgrado. Een jaar later was hij concertmeester bij het symfonieorkest van de Nationale Opera in Brussel. Hij geeft concerten als solist en speelt kamermuziek in Amerika, Japan en verschillende Europese landen. Kowalski realiseerde ook tal van CD-opnamen en werkte hij mee in de radiosector.

Tussen 1981 en 1997 maakte hij deel uit van het strijkkwartet van De Munt en het Brussels String Quartet: bij beide gezelschappen speelde hij als eerste viool. Gedurende talrijke jaren doceerde Kowalski als lesgever en assistent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Sinds 2008 is hij docent en heeft hij zijn eigen vioolklas. Bovendien heeft hij regelmatig deel genomen als leraar aan de “Internationale muzieklessen van Morges” (Zwitserland) en masterclasses gegeven in Frankrijk, België en Polen.
 

Contacteer Zygmunt:

Email

Projects in the spotlight

Let's Dance | Strijkorkest

Het strijkorkest kent geen dirigent. Zo leren de studenten viool, altviool, cello en contrabas te luisteren naar hun elkaar tijdens het spelen en zich goed op elkaar af te stemmen. Het strijkorkest is onder leiding van docent contrabas, Koenraad Hofman. 

Northern Echoes | Symfonieorkest

In het symfonieorkest van het najaar van 2022 kwam niemand minder dan dirigent Bjarte Engeset onze studenten de finesses van de Scandinavische muziek bijbrengen. Ze brachten Nielsens Helios Ouverture, Elgars Concerto in E mineur voor cello en orkest met solist João Gonçalves en Sibelius' tweede symfonie. 

Northern Echoes | Symfonieorkest KCB 2022 (f Alexandre Schlub)

Binnenskamers | Kamermuziek @MIM

Binnenskamers is het uitstalraam van de klassen kamermuziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Deze concertreeks laat de ensembles die er klaar voor zijn, uitzwermen naar podia buiten het conservatorium. Het publiek kan kennismaken met het aanstormend talent van morgen, waaronder ook onze beste studenten viool. 

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

Buitenland KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Concerten

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

Nieuwjaarsconcert 2019 (f Reda Izo)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.