Hobo (f Tom De Beuckelaer)
bachelor of master in de Kunsten

Hobo

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om hobo te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Hobo kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als hoboïst kan je je aanmelden bij het harmonieorkest, het symfonieorkest, het hedendaags ensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren nodigde wij onder andere Mathilde Lebert en Mario Dano uit. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Hobo (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Alumni in focus

Ilona Ingels

lona heeft al in verscheidene orkesten gespeeld: Belgian National Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, JeugdOrkest Nederland, Nationaal Jeugd Orkest, Frascati Symphonic en andere. Dit in samenwerking met gerenommeerde dirigenten zoals onder meer Anthony Hermus, Gustavo Gimeno, Jurjen Hempel, Hugh Wolff, Dirk Brossé en dat in al even gerenommeerde internationale zalen. Sinds januari 2016 vormen Lenny Bui-Vandeput en Ilona Ingels een vast hobo-piano duo. Het duo kreeg ook onderricht van diverse gerenommeerde docenten zowel uit Brussel als Straatsburg zoals Thomas Dieltjens, Luc Loubry, Jan Michiels, Karel Schoofs, Dimitri Mestdag, Sébastien Giot, Christian Schmitt.

Ilona Ingels (f Arte Amanti)
Alexandru

Alexandru Pavaloiu

De hoboïst begon op 10-jarige leeftijd hobo te spelen in Roemenië, waar hij verschillende prijzen hij verschillende prijzen won op nationale concoursen. Hij vervolgt zijn studie in Duitsland, Frankrijk en België en neemt deel aan verschillende hobo masterclasses, workshops en orkest academies. Alexandru speelde in verschillende orkesten: Sønderborg Symfonieorkest Denemarken, Cyprus Symfonieorkest, Midden-Duits Kamer Filharmonisch Orkest Schönebeck, Duits Nationaal Theater Weimar en werkte samen met gerenommeerde dirigenten als Eliahu Inbal, Michael Sanderling, Kurt Masur, Nicolás Pasquet, Ton Koopman, Steven Sloane, François Théberge en Gabriel Bebeselea. Sinds 2021 speelt Alexandru Pavaloiu als eerste hobo bij de Nationale Opera Huis in Boekarest.

Veerle Huskens

Veerle Huskens (°1991) volgde de masteropleiding hobo in de klas van Karel Schoofs. Ze werd tijdens haar studie meermaals geselecteerd voor de NJO Winter en Summer Tour en kon daarnaast orkestervaring opdoen in verschillende orkesten in België en Nederland waaronder het Nationaal Orkest van België, het Symfonieorkest van de Munt, Antwerp Symphony Orchestra, Casco Phil en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel ontving ze in 2016 de Ingeborg Köberle prijs. Sinds 2014 is Veerle hoboïste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
 

Veerle Huskens

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Karel Schoofs

Karel Schoofs

Docent Hobo

Tijdens zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen werd Karel Schoofs lid van het Koninklijk Filharmonische Orkest van Vlaanderen.

In 1996 werd hij benoemd tot principal hobo bij het Nationaal Orkest van België onder de chefs Yuri Simonov, Mikko Franck en Walter Weller. Sinds 2008 bekleedt hij dezelfde functie bij het Rotterdams Philharmonisch orkest onder Valerie Gergiev en Yannick Nézet-Séguin.

Hij is uitgenodigd voor concerten en opnames met de meeste orkesten en operahuizen in België en Nederland en hij is gewild als een kamermuzikant met ensembles als Oxalys, Quatuor Danel, Combattimento Consort Amstyerdam, I Solisti del Vento ...

Hij trad ook op tijdens internationale kamermuziekfestivals zoals Storioni Festival en Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Karel Schoofs is ook actief in andere cultuurdomeinen: in Jazz-muziek met het 'Dowland-project' en in de theatervoorstellingen 'verses of Live and Death' en 'Watermusic'.

In 2010 maakte hij zijn debuut als solist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest of bij Mozart en Bellini. Hij speelde ook als solist op het Festival van Vlaanderen, met de Belgian Kamerfilharmonie, het Brabants Orkest en de Wereldtentoonstelling in Shanghai. In 2014 speelde hij de Nederlandse première van het hoboconcert van James MacMillan met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Karel Schoofs is lid van de kamermuziekgroep MP21, die werd opgericht op het ARAM-muziekfestival in Frankrijk, waar hij ook masterclasses gaf.

Sinds 2007 vormt hij een muzikaal duo met Anneleen Lenaerts, solo-harp of de Wiener Philharmoniker. 

Contacteer Karel:

Email

Projects in the spotlight

Harmonieorkest (f Pepa Niebla)

Libertadores | Harmonieorkest

Docent en dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Yves Segers, dirigeert elk jaar het harmonieorkest, het project waar de koperblazers het beste van zichzelf geven. In het voorjaar van 2023 een werk van Philippe Lamouris, gecombineerd met nieuw werk uit het oeuvre voor harmonieorkest én oeuvre uit symfonieorkest, door onder andere een nieuwe transcriptie aan te durven van L'amour des Trois Oranges van Sergej Prokofieff. Ten slotte, eindigden ze met een climax, waarbij muziek en beweging samenkomen in het opzwepende, uitdagende en grensverleggende Libertadores van Óscar Navarro.

Into the Woods | Houtblazersensemble

De houtblazers van het KCB, aangevuld met hoorns en lage strijkers, speelden drie unieke romantische serenades vol weelderige melodieën en kleurrijke harmonieën. Ze namen het publiek mee naar Boheemse, Beierse en Franse wouden die doen dromen en verlangen naar een uitgestrekte natuur.

f Dympha Vandenabeele

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

EhB fotoshoot (Alexandre)
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Nieuwjaarsconcert (f Pepa Niebla)

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

Hobo (Pepa Niebla)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.