Directie (f Tom De Beuckelaer)
bachelor of master in de Kunsten

Directie

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om te dirigeren en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Directie kan je dirigent worden. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele carrière in de muziekwereld. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

De opleiding orkestdirectie aan het KCB geeft mij de kennis om met vertrouwen een orkest te leiden. Naast het ontwikkelen van een onderbouwde muzikale visie op zowel tonale als hedendaagse muziek, leer je in de opleiding essentiële vaardigheden zoals ondernemerschap en organisatie. Je komt terecht bij een team van specialisten die jou gidsen in jouw ontwikkeling als dirigent.

Maarten Schillemans KCB directie
Maarten Schillemans
Student Directie

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Saxofoonensemble (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

(Deze lijst is in opbouw)

Docenten
Bart Bouckaert

Bart Bouckaert

Docent Hedendaagse Muziek/Orkest Directie

Bart Bouckaert studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel waar hij Eerste Prijzen behaalde voor harmonie, contrapunt, fuga, muziekgeschiedenis en Hogere Diploma's voor kamermuziek en slagwerk. Hij werd ook 'Meester in de orkestdirectie'. Aan de Vrije Universiteit Brussel behaalde hij een doctoraat in de kunsten. Zijn voornaamste leraars orkestdirectie waren Rob Casteels, Lukas Vis, Peter Eötvös, Mickail Kukuschkin, Arturo Tamayo en Peter Gülke.

In 1989 behaalde hij met het OXO-percussietrio de tweede prijs op het Orpheus Concours te Antwerpen. In oktober 2000 werd Bart Bouckaert tweede finalist van de 'Settimo Concorso per Giovani Direttori d' Orchestra', een wedstrijd voor jonge operadirigenten te Spoleto in Italië.

Bart Bouckaert dirigeerde verschillende orkesten en ensembles in binnen- en buitenland, o.a. het ASKO-ensemble, het Prometheus Ensemble, Het Collectief, het Odysseia Ensemble, het Orkest van de Opera van Spoleto (Italië), het Kamerorkest van De Munt, de Ensembles Hedendaagse Muziek van het KCB, het Nationaal Orkest van Litouwen, het Nationaal Orkest van België, Orquestra Sinfónica da ESMAE (Portugal), … in werk van Mozart, Debussy, Bartok, Holliger, Boulez, Boesmans, Defoort, Swinnen, Van Hecke, Wissels, Neyrinck en vele anderen. Naar aanleiding van de opening van het vernieuwde MuziekInstrumentenMuseum in 1999 dirigeerde hij de creatie van enkele verloren gewaande orkestraties van Franz Liszt.

Op dit ogenblik is Bart Bouckaert docent orkestdirectie en hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Contacteer Bart:

Email

Yves Segers

Yves Segers

Docent Directietechniek & HAFABRA-directie

Yves Segers (fluitist en dirigent) heeft gedurende 10 jaar aan het Brussels conservatorium gestudeerd en heeft in die periode 3 Masters (Dwarsfluit, HAFABRA-directie, Symfonische Orkestdirectie) en een pedagogisch diploma behaald.

Hij is momenteel de chef-dirigent van het Groot Harmonieorkest van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en dit sinds 2008.

Voordien vervulde hij de functie van eerste fluitist in datzelfde orkest. Hij is laureaat van verschillende wedstrijden en heeft ondertussen meer dan 30 CD opnames gerealiseerd als dirigent en fluitist, ondermeer opnames met internationale solisten en met wereldcreaties van Belgische en buitenlandse componisten. Hij stond als dirigent onder andere al voor het Brussels Philharmonic, Het Nationaal Orkest van België, the Military Symphony Orchestra of Russia, The Choral Society of Washington. Hij is een regelmatig gevraagde gastdirigent, alsook jurylid bij internationale wedstrijden.

Sinds 2013 doceert hij directietechniek en HAFABRA-directie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Contacteer Yves:

Email

Project in the spotlights

Saxofoonensemble (f Tom De Beuckelaer)

Saxofoonensemble

Elk jaar schittert de saxofoonklas in het saxofoon ensemble. Ze worden daarbij begeleidt door de directiestudenten én spelen arrangementen van de studenten schriftuur. Een project boordevol kruisbestuiving, de ideale leeromgeving.  

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre KCB
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een het publieke examen orkestdirectie of het concert van het saxofoonensemble dat wordt begeleidt door de HaFaBra-studenten. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

f Pepa Niebla - nieuwjaarsconcert

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

Examen orkestdirectie (f Tom De Beukelaer)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.