KVDS
bachelor of master in de Kunsten

Compositie

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om te componeren en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Compositie kan je componist worden. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Afgelopen jaren hebben wij onder andere Nicolas Bacri verwelkomd in ons conservatorium.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele carrière in de muziekwereld. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet worden jouw werken door (inter)nationaal gerenommeerde orkesten en ensembles gespeeld of kom jij terecht: 

  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
KVDS

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Curriculumtabellen KCB
Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Alumni in focus

Tim Mulleman

Tim Mulleman

Tim Mulleman (°1993) is een Belgisch componist, arrangeur en pianist. Momenteel componeert Tim in opdracht van I Solisti met solist Jan Michiels. Tim componeerde reeds voor Symfonieorkest Vlaanderen, Het Collectief, Kugoni Trio (CD Etcetera 2021), Koi Collective, Natalia Jarzabek (eerste fluitiste Kraków Philharmonic, CD DUX 2019), etc. Zijn muziek was reeds te horen op NPO4, BBC3. Klara, Musiq3, Radio 2 en VRT.NU. 

Meer informatie over Tim.

Heleen Van Haegenborgh

Heleen maakt composities op het gebied van theater, oude muziek en hedendaagse muziek. In een recensie van haar laatste release (2023) en verwijzend naar haar plaat voor misthoorns en piano (2013), werd ze door Clive Bell in The Wire omschreven als een componist wiens vermogen tot intrigeren blijft bestaan. In België werkte ze nauw samen en maakte ze verschillende platen met beeldende kunstenaars en muzikanten met andere achtergronden: jazz, elektronica, Japanse muziek, free jazz,...

Meer informatie over Heleen.

Heleen Van Haegenborgh
Evans Koçja

Evans Kocja

Begonnen als autodidact en van jongs af aan muziek schrijvend, werd Evans aanvankelijk opgeleid als instrumentalist om vervolgens zijn passie voor compositie te volgen, eerst aan de Universiteit voor de Kunsten in Tirana en later aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Zijn voortdurende zoektocht naar een eigen muzikale stijl heeft ertoe geleid dat hij vele aspecten van muziek heeft verkend en een bepaalde persoonlijke stijl heeft ontwikkeld. Hij werd bekroond en ontving vele prijzen en opdrachten en zijn muziek werd uitgevoerd door vele solisten, ensembles en orkesten zoals het Antwerp Symphony Orchestra en heeft al de eerste stappen gezet in wat een internationale carrière belooft te worden.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

docenten
Michelino Bisceglia | Docent Compositie Filmmuziek | Jazz Compositie & Arrangement @ KCB

Michelino Bisceglia

Docent Compositie Filmmuziek | Jazz Compositie & Arrangement

Michelino Bisceglia is al meer dan drie decennia actief in de muzikale sector. Zijn werk wordt erkend en gevierd op verschillende internationale evenementen en festivals.

Bisceglia's werk als filmcomponist begon later in zijn carrière, sindsdien heeft hij soundtracks gecomponeerd voor talloze speelfilms die zijn vertoond op prestigieuze festivals zoals het Cannes Film Festival en het Venice International Film Festival. Hij componeerde voor de 10-delige serie "Thieves of the Wood", die in 2020 wereldwijd werd uitgebracht op Netflix. Daarnaast heeft Bisceglia muziek gecomponeerd voor verschillende tentoonstellingen, waaronder de zeer geprezen "Claude Monet Immersive Experience". Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk in filmmuziek, waaronder de World Soundtrack Award Public Choice in 2014 voor zijn werk aan de film "Marina" geregisseerd door Stijn Coninx. In 2022 mocht hij opnieuw een nomminatie in ontvangst nemen voor de World Soundtrack Award 2022 voor zijn soundtrack van de Canadese-Britse animatiedrama "Charlotte", met Keira Knightly in de hoofdrol. Zijn recenste nominatie was ditmaal voor "Breakthrough composer of the Year" van de International Film Music Critics Association - IFMCA.

Bisceglia heeft samengewerkt met enkele van 's werelds toonaangevende orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Hungarian Studio Orchestra, Galaxy Studio Orchestra en The Japan Symfonia. Hij heeft verschillende albums uitgebracht met zijn eigen composities, waaronder "Orchestral Works 1", met het zeer geprezen Brussels Chamber Orchestra, de hobo-solist Piet Van Bockstal en het AMK-koor. Bisceglia heeft net een nieuw concerto voor trompet en orkest gerealiseerd en zal de soundtrack componeren voor de aankomende film "Sleep" van de Nederlandse regisseur Jan-Willem van Ewijk.

Bisceglia's muzikale talent reikt verder dan film- en orkestmuziek, hij staat ook bekend als een zeer bekwame jazzpianist. Hij heeft gewerkt met o.a. Dewey Redman, Randy Brecker, Bob Mintzer, Toots Thielemans.
Daarbovenop nam hij tientallen platen op voor gerenommeerde labels als RCA Victor, Enja Records, Prova Records en Blue Note. Bisceglia heeft opgetreden op verschillende internationale jazzfestivals met zijn eigen jazztrio en heeft zichzelf ontwikkeld als een veelzijdige en bekwaam musicus.

Voor meer informatie, raadpleeg de website van Michelino Bisceglia: http://www.michelinobisceglia.com/

Aarzel niet om contact te nemen met Michelino Bisceglia: michelino.bisceglia@ehb.be

Jurgen De Pillecyn

Jurgen De Pillecyn

Onderzoeker & docent Compositie

Jurgen De Pillecyn (°1965) studeerde in 1986 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel waar hij verschillende eerste prijzen behaalde (fuga 1989). In 2000 rondde hij zijn studies af met zowel een Master in Muziekschriftuur als in Compositie (bij Rafaël D'Haene). Naast zijn studies aan het Conservatorium studeerde hij Muziekwetenschappen aan de KUL waarvoor hij een eindwerk maakte over de invloed van Schumann op Brahms. Sinds 1989 doceert hij aan KCB (Muziekschriftuur en Compositie) en aan de Academie van Schaarbeek (Muziekgeschiedenis). 
Zijn composities worden regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland en bestrijken alle genres : liederen (in het Nederlands, Frans, Duits), kamermuziek (waaronder 3 strijkkwartetten en een sextuor), orkestmuziek (ook een concerto voor klarinet) , muziek voor solo-instrumenten, koor. In 2018 werd zijn Oratorium Brieven uit de ziel bij verschillende gelegenheden uitgevoerd in België en de Verenigde Staten. Hij gaf masterclasses aan verschillende hogescholen en universiteiten in Italië en de VS.
De Pillecyn is lid van het Robert Schumann Gesellschaft Düsseldorf en Alumnus van de Académie Royale de Belgique.
 

Contacteer Jurgen:

E-mail

Peter Swinnen

Peter Swinnen

Opleidingshoofd Muziek | docent Kamermuziek & Compositie

Peter Swinnen werd op 31 januari 1965 in Lier geboren. Van 1983 tot 1992 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij onder andere eerste prijzen haalde voor muziekgeschiedenis, cello, kamermuziek, compositie en praktische harmonie. Hij werd gegradueerde van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo na studies bij André Laporte gedurende de jaren 1989 tot 1992. In 1993 volgde hij master classes bij Michael Finnissy en vijf jaar later bij Brian Ferneyhough. Verder behaalde Swinnen in 2009 het Doctoraat in de Kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel.

Van 1990 tot 1997 gaf hij celloles in verschillende muziekscholen en sinds 1992 doceert hij ook analyse in het Koninklijk Conservatorium in Brussel. In 2002 en 2004 kwamen daar ook respectievelijk Muziektechnologie en Compositie bij. Hij werkte ook van 1997 tot 2004 aan de Katholieke Universiteit Leuven voor het gehoortrainingsprogramma UniSono. Tussen 2004 en 2015 werkte Swinnen aan een project rond partituuranalyse, in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel. Daarnaast werkte hij tot 2008 freelance voor de VRT en wordt hij regelmatig aangezocht om bij verschillende ensembles de Live Electronics te verzorgen en ook als klankregisseur voor CD-opnamen. Van 2008 tot 2017 was Swinnen directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 2021 werd hij opleidingshoofd muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Voor zijn complete oeuvre werd hem de Prijs CERA – Jeugd en Muziek Vlaanderen 1991 toegekend en zijn opera The petrifying Blue kreeg de Provinciale Prijs voor Muziekcompositie 1992 van de provincie Antwerpen. Hij schreef ook muziek voor de BRTN-film Andres, een realisatie van Dirk Greyspeirt met choreografie van José Besprosvany, die de Premio Choreografo Elettronico 1993 en twee jaar later de 34ste Prijs Bert Leysen won. Voor zijn stuk Quar’l kreeg Peter Swinnen in 1997 de “Prix de Musique Contemporaine uit Québec. Tweemaal won hij de Nationale Wedstrijd Compositie van de Koningin Elisabethwedstrijd: in 1997 met Canzone en in 2001 met Ciaccona. In 2005 kende de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten hem de prijs Laureaat van de Klasse Kunsten toe.

Neem contact op met Peter:

Email

Annelies Van Parys

Annelies Van Parys

Docent Compositie, vormanalyse & orkestratie

Annelies Van Parys (°1975) is één van de meest toonaangevende componisten in België. Ze schrijft solo en kamermuziek werk evenals grote orkestrale composities. Haar voorliefde ligt bij het muziektheater. Sinds 2007, als componist in residentie bij Muziektheater Transparant, schreef ze heel wat muziektheatrale werken. Zo waren er opmerkelijke voorstellingen RUHE, An Oresteïa en Private View, haar eerste opera die maar liefst 4 prijzen won, ondermeer de Fedora-Rolf Liebermann Prize. Samen met Gaea Schoeters, schreef ze de opera USHER, op vraag van de Staatsoper Berlin en Folkoperan Stockholm waar de voorstelling te zien was in respectievelijk 2018 en 2019 met zelfs een herneming in Berlijn in 2020. De opera werd genomineerd voor de prestigieuze Opera Awards.  Ze kreeg ook heel veel lof voor haar groot A War Requiem voor het Nationaal Orkest van België en Collegium Vocale Ghent met Sophie Karthauser en Thomas Bauer als solisten en Hugh Wolff als dirigent, dat de officiële herdenking van WOI afsloot. Haar recentste orkestwerk is ontstaan op vraag van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en ging in premiere in januari 2021 onder de leiding van Matthias Pintscher.

Meer informatie: www.anneliesvanparys.be
 

Contacteer Annelies:

Email

Project in the spotlights

Nicolas Bacri | Concert, Masterclass & Lezing Compositie

Franse componist, Nicolas Bacri, bezocht ons conservatorium in 2023. Hij gaf een leerrijke lezing en masterclass aan de studenten én sloot de dag af met een concert. 

 

Nicolas Bacri (f Olivier M. Palade)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre KCB
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

f Pepa Niebla - nieuwjaarsconcert

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KCB KVDS

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.