Piano
bachelor of master in de Kunsten

Piano

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie pianospelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Piano kan je o.a. freelance solist worden, in een kamermuziekverband gaan spelen of begeleider worden. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Kamermuziek

Met anderen musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als pianist krijg je het vak kamermuziek om je voor te bereiden op waarschijnlijke samenwerkingen die jouw staan te wachten in het professionele leven.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Boris Berman, André De Groote, Markus Groh en Amy Lin. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Als pianiste van KCB krijg ik veel ruimte en kansen om mezelf te ontwikkelen. Bij piano leer ik, enerzijds, zelfstandig werken en met een kritische blik naar mijn vaardigheden te kijken, zodat je aan het eind van de rit geen leraar meer nodig heb. Anderzijds staat er wel voortdurend een heel team van docenten voor mij klaar om hun expertise te delen en vullen ook alle omringingsvakken elkaar mooi aan.

Merel Pauwels
Merel
Student Piano

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Piano van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd ensemble
  • in grote concertzalen als solist
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Liedbegeleiding

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 
Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Piano I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Koor 1, 2 3 3  
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2, 3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Toegepaste harmonie 1, 2   3 9
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis 3    
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Piano IV 27  
Masterproef piano   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Liedbegeleiding en a-prima-vista-lezing 6  
Instrumentenbegeleiding   6
Improvisatie 3  
Contrapunt 6  
Vormanalyse 1, 2 6 6
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak   6
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Liebrecht Vanbeckevoort

Liebrecht (°1984) is voortrekker van een nieuwe generatie Belgische pianisten. Hij vervolmaakte zich tussen 2002 en 2009 achtereenvolgens bij gerenommeerde pedagogen als Jan Michiels (Brussel), Menahem Pressler (Bloomington), Russell Sherman (Boston) en Elissó Wirssaladze (München). Momenteel is Liebrecht Vanbeckevoort zelf als gastprofessor piano verbonden aan de LUCA School of Arts in Leuven.
Zijn grote doorbraak op de internationale concertpodia kwam er in 2007 : toen werd hij laureaat van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd waar hij tevens de twee publieksprijzen van VRT/RTBF in ontvangst mocht nemen.

Liebrecht Vanbeckevoort
Jonas Cambien

Jonas Cambien

Jonas Cambien (°1985) is een Belgische pianist, componist en improvisator die sinds 2008 in Oslo woont en actief is in de Noorse scene voor geïmproviseerde en hedendaagse muziek. Hij is vooral bekend als leider van zijn eigen trio, met André Roligheten op rietinstrumenten en Andreas Wildhagen op drums. Hij heeft opgetreden op grote podia en jazzfestivals in Noorwegen en daarbuiten, en heeft met dit trio drie albums uitgebracht op het Portugese label Clean Feed: 'A Zoology of the Future' (2016) en 'We Mustn't We' (2018) en 'Nature Hath Painted the Body', alle met lovende kritieken.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Daniël Blumenthal

Daniël Blumenthal

Docent Piano

Daniel Blumenthal, geboren in het Duitse Landstuhl maar van Amerikaanse afkomst, zette zijn eerste stappen in de muziekwereld als knaap van amper vijf. Aan de University of Michigan behaalde hij een Bachelor en aan de Juilliard School in New York een Master in muziek en de titel Doctor of Musical Arts. Hij is laureaat van enkele internationale wedstrijden : Sydney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982, de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983.

Internationaal heeft hij een mooie reputatie als solist, concerten kamermusicus opgebouwd.

Daniel Blumenthal doceert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en op het Thy Chamber Music Festival in Denemarken. In 1995 was hij jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij heeft meer dan 80 cd’s opgenomen. Daniel Blumenthal is erelid van Icons of Europe, een culturele vzw die hij ook muzikaal advies verleent.

Contacteer Daniël:

Email

Website

Aleksandar Madzar

Aleksandar Madzar

Docent Piano

Aleksandar Madzar (°1968, Belgrado) begon op zijn zesde met pianolessen bij Gordana Malinovic. Vanaf 1982 studeerde hij bij Arbo Valdma in Novi Sad en Belgrado, vervolgens bij Elisso Wirssaladze in Moskou en München. 
Madzar won verschillende prijzen op internationale muziekwedstrijden, waaronder deze van Genf (1986), Bozen (1989), Leeds (1996) en Milaan (eerste prijs van het Concorso Umberto Micheli in 1997). Sinds zijn debuut in 1990 bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Ivan Fischer heeft hij samengewerkt met leidinggevende orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra London, BBC Philharmonic, Scottish Chamber Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Südwestfunk Orchester en het Nationaal Orkest van België en met dirigenten als André Previn, Rudolf Barschai, Marcello Viotti, Christoph Poppen, Dimitri Kitaenko en Gilbert Varga. 
Aleksandar Madzar gaf reeds recitals in Londen, Parijs, Milaan, Venetië, Rome, Frankfurt, München, Berlijn en Salzburg. In kamermuziekverband treedt hij regelmatig op met Louise Hopkins, Andreas Staier, het Takács Quartet, het Belcea Quartet en Muriel Cantoreggi. Madzar doceert aan de Hochschule für Musik und Theater in Bern en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 

Contacteer Aleksandar:

Email

Jan Michiels

Jan Michiels

Docent Piano

Sinds hij in 1991 laureaat werd van de Koningin Elisabethwedstrijd, staat Jan Michiels bekend om zijn zeer persoonlijke en veelgelaagde benadering van het pianorepertoire, waarbij hij oud en nieuw combineert in steeds wisselende perspectieven. Talrijke opnames getuigen van zijn activiteit - om er enkele te citeren, 'Lost in Venice with Prometheus', 'The War of the Romantics' of 'Slavic Soul' (alle uitgegeven door Fuga Libera) bevatten muziek van Bach tot vandaag gezien vanuit de positie van een uitvoerder die zijn programma's samenstelt via een voortdurende dialoog met de levende muziekgeschiedenis.  Jan Michiels werkte inderdaad nauw samen met componisten als o.a. G. Kurtág, H. Holliger, H. Lachenmann, K. Goeyvaerts, K. Huber, R. Groslot en K. Defoort. Een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen is Luigi Nono, die centraal stond in zijn doctoraat in de Kunsten 'Teatro dell'Ascolto' (2011).

Kom meer te weten over Jan via zijn website.

Neem contact op met Jan Michiels:

Email

Boyan Vodenitcharov

Boyan Vodenitcharov

Docent Piano, onderzoeker

Boyan Vodenitcharov studeerde aan het Conservatorium te Sofia. Hij behaalde in 1979 de 2de Prijs van de internationale wedstrijd van Senigallia. Vervolgens werd hij 3de laureaat van de Busoniwedstrijd (1981) en de Koningin Elisabethwedstrijd (1983). Eind jaren tachtig vervolmaakte hij zich bij Leon Fleisher aan het Peabody Conservatory in Baltimore.

Boyan Vodenitcharov is zowel in Europa, de Verenigde Staten als Canada en Japan een gewaardeerd pianist. Hij concerteerde in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Amsterdamse Concertgebouw, het Palais de la Musique in Straatsburg, de Smetanazaal in Praag en de Suntory Hall in Tokio. Vodenitchrov is tevens geboeid door oude instrumenten, waarmee hij meerdere cd’s opnam. Naast concert pianist is Boyan Vodenitcharov actief als componist en improvisator. Enkele van zijn werken werden in Frankrijk, Duitsland, België en Bulgarije uitgevoerd. Momenteel is hij leraar piano, pianoforte en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Neem contact op met Boyan Vodenitcharov:

Email

Piet Kuijken

Piet Kuijken

Docent Piano / pianoforte

Piet Kuijken (°1972) studeerde bij Jan Vermeulen, Jan Michiels, André De Groote en Menahem Pressler. Hij behaalde Hogere Diploma’s piano en kamermuziek met grootste onderscheiding aan het Conservatorium van Brussel en het Performer Diploma aan Indiana University met een BAEF Fellowship.

Hij is docent piano en pianoforte aan het Conservatorium van Brussel, gastprofessor pianoforte aan het Conservatorium van Antwerpen en geeft kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut te Gent. Zijn carrière bracht hem als solist en kamermusicus op piano, klavecimbel en pianoforte naar belangrijke festivals en concertzalen in heel Europa, Japan en Mexico. Vele concerten werden internationaal door radio en televisie uitgezonden.

Met een bijzondere voorliefde voor kamermuziek was hij lid van het Prometheus Ensemble en het Narziss und Goldmund pianotrio en treedt hij regelmatig op met o.m. zijn vader Wieland Kuijken, Barthold Kuijken, Albrecht Breuninger, Boyan Vodenitcharov, Oxalys, Ensemble Explorations en bariton Dietrich Henschel.

Met violist Naaman Sluchin richtte hij in 2013 het Talisma Ensemble op, met een focus op het klassieke en romantische repertoire op historische instrumenten.

Zijn reeds ruime discografie (bij Arcana, Fuga Libera, René Gailly, Phaedra, Etcetera, Channel Classics, Hänssler Verlag en Passacaille) omvat kamermuziek gaande van Bach tot Gubaidulina en behaalde prijzen als Choc du Monde de la musique 2000 en Diapason d’Or 2004. Daarnaast werden zijn solo-opnames, waaronder een dubbel CD met werk van Robert Schumann en een live uitvoering van het 21ste concerto van Mozart, beiden op pianoforte, in de internationale pers onthaald met o.a. 5 Diapasons, een “Outstanding” label in IRR en een High Quality label.

Een nieuwe solo CD met werk van J. Brahms uitgevoerd op zijn Streicher pianoforte, verscheen in het voorjaar 2015 bij Passacaille, alsook trio’s van Haydn met Barthold en Wieland Kuijken bij Accent.

Neem contact op met Piet Kuijken:

Email

Hans Ryckelynck

Hans Ryckelynck

Docent Piano

Hans Ryckelynck studeerde bij Johan Duijck aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij summa cum laude het concertdiploma behaalde. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel studeerde hij harmonie, contrapunt en fuga bij Rafaël D'Haene. Hij behaalde de Master Degree voor muziekschriftuur en kreeg de "Gevaert Prize" en de "Lunssens Prize". Van 1995 tot 1999 studeerde hij bij de wereldberoemde pianist Abdel Rahman El Bacha in Parijs.

Hans Ryckelynck won prijzen bij de Cantabile, Belfius Classics en Tenuto-wedstrijden. Hij ontving ook de "Belgian Artistic Promotion" -prijs van Sabam. Hij is laureaat van de "Belgian Focation Foundation" en van de kamermuziekcompetitie Rotary Club Gent. Als solist treedt hij regelmatig op in recitals in België en heeft hij ook concerten gegeven in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Denemarken, China en Japan.

Zijn kamermuziekpartners zijn onder andere Yuki Hori (viool), Jan Sciffer (cello), Hendrik en Ludo Ide (pianotrio "I Giocatori"). Hij trad ook op met het Danel String Quartet, het Belgisch Nationaal Orkest, het Vlaams Radio Orkest en het Vlaams Radio Koor. Hans Ryckelynck wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven (Internationale Muziekacademie Dinant, Jeunesses musicales, Vlamo, Muzikamp) of als jurylid in wedstrijden (Concours International André Dumortier, Steinway Piano competitie, Cantabile, Belfius Classics).

Contacteer Hans:

Email

Katia Veekmans

Katia Veekmans

Docent Piano

Reeds op zestienjarige leeftijd maakte Katia Veekmans haar debuut als solist met het ‘Limburgs Symphonie Orkest’ in Nederland. Sindsdien heeft zij talrijke concerten gegeven op internationale concertpodia en werkte zij in binnen- en buitenland als solist samen met vooraanstaande orkesten en gerenommeerde dirigenten. Recente hoogtepunten bevatten o.m. uitvoeringen van het pianoconcerto van Tsjaikowski met het Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik (radio Klara) en het tweede pianoconcerto van Chopin met de Thüringer Philharmonie (D).

Zij speelde pianorecitals op prestigieuze concertpodia in heel Europa. Ook verleende zij haar medewerking aan belangrijke internationale muziekfestivals.

Ze realiseerde cd’s met werk van o.a. Rachmaninov, Tsjaikowski, Chopin, Shchedrin, Prokofiev, Schumann, Liszt…

Katia Veekmans studeerde achtereenvolgens bij André De Groote, Naum Grubert, Brigitte Engerer, Ruben Lifschitz en de Russische pianist Lazar Berman. Aan de Vrije Universiteit van Brussel promoveerde zij tot Doctor in de Kunsten.

Zij behaalde vele prijzen in Internationale wedstrijden o.a. zoals de Internationale Sergei Rachmaninov Wedstrijd, de Internationale Robert Schumann Wedstrijd e.a.

Naast haar activiteiten als concertpianist doceert zij piano hoofdvak aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan het Conservatorium Maastricht, Hogeschool Zuyd (Nl). 

Zij geeft veelvuldig internationale masterclasses in Spanje, Portugal, Nederland, België, Slovakije, Ijsland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Letland en Italië.

Contacteer Katia:

Email

Projects in the spotlights

Boris Berman

Masterclass Boris Berman

Op 24 en 26 oktober 2022 kwam uitmuntend pianist, leraar van internationale allure en genomineerde voor een Grammy Award, Boris Berman een masterclass geven aan onze studenten piano. Hij gaf daarbij ook een recital.  

Binnenskamers | Kamermuziek @MIM

Binnenskamers is het uitstalraam van de klassen kamermuziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Deze concertreeks laat de ensembles die er klaar voor zijn, uitzwermen naar podia buiten het conservatorium. Het publiek kan kennismaken met het aanstormend talent van morgen, waaronder ook onze beste studenten piano. 

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre onthaal KCB 2023
Hoofdgebouw KCB 2023

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

Go Abroad KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Kom eens langs!

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.
 

TOELATINGSPROEVEN

TP KVDS

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.