KVDS liedbegeleiding
bachelor of master in de Kunsten

Zang

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie voor zang en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Zang kan je o.a. freelance zanger worden, opera performer worden of in een kamermuziekverband gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Kamermuziek & Koor

Met anderen musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als zanger krijg je het vak kamermuziek en koor om je voor te bereiden op waarschijnlijke samenwerkingen die jouw staan te wachten in het professionele leven.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Sabrina Avantario en Ubaldo Fabbri. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim Jamaer
Student muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Zang van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd ensemble
  • in grote concertzalen als solist, deel van een koor of operazanger
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
French Opera KCB (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 
Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Alumni in focus

Aphrodite Patoulidou

“Aphrodite Patoulidou is gifted with an expressive face and has a beautiful voice that can express a wide variety of emotions. She is greatly at home both in parlé chanté and at trips to the high register.” - Opern- & Konzertkritik Berlin 

Meer informatie over deze soprano.

Aphrodite
Tijl Faveyts

Tijl Faveyts

De Belgische bas Tijl Faveyts trok voor het eerst internationale aandacht toen hij op 26-jarige leeftijd Sarastro zong in DIE ZAUBERFLÖTE op het Festival van Aix-en-Provence. Als concertzanger wordt hij regelmatig uitgenodigd op podia als de Elbphilharmonie Hamburg, de Musikverein en het Konzerthaus Wenen, de Philharmonie Keulen, het Concertgebouw Brugge en het Concertgebouw Amsterdam.

Meer informatie over Tijl.

Lore Binon

Binnen het muziektheater werkt ze mee aan een verschillende voorstellingen. Children of Nowhere; een voorstelling van muziek Lod, BerBerio; bekroond met een YAMaward voor Zonzo compagnie Revelations & The Valley voor muziektheater Transparant, In my end is my beginning Imago Mundi en Loopstation ism Ontroerend Goed. Met de rol van Barbarina (Nozze di Figaro) maakte ze haar operadebuut aan de zijde van het Freiburger Barockorchester o.l.v. van René Jacobs en in 2017 nam ze in de Vlaamse Opera de rol van Pamina voor haar rekening in Die Zauberflöte van Mozart. 

Meer informatie over Lore.

Lore Binon

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding KVDS
Valérie Guillorit

Valérie Guillorit

Docent Zang, soprano

Nadat Valérie Guillorit haar vioolstudie aan het Conservatorium van Montpellier afgesloten had met een Premier Prix, wijdde ze zich volledig aan haar zangstudie aan het Conservatorium Van Amsterdam bij Margreet Honig, van wie zij van 2001 tot 2004 assistente is.
Ze kreeg ook lessen en Masterclasses van Elly Ameling, Udo Reinemann, Carolyn Watkinson, David Wilson Johnson, Thomas Hampson.

In 1997 won Valérie Guillorit de Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam en de Juryprijs van het Concours de l'Art lyrique de Clermont Ferrand.
Zij zong rollen van Mozart: Susanna in Le Nozze di Figaro, Bastienne in Bastien und Bastienne, van Purcell Belinda in Dido and Aeneas, Venus in King Arthur, van Haendel Romilda in Xerxes, van Gluck Euridice in Orfeo ed Euridice, van Poulenc, la Voix in La Voix humaine, Van Gomes, Delia in Fosca.
Ook als liedzangeres maakt zij naam, waarbij ze vooral affiniteit heeft met het Franse repertoire ( liederen van o.a.Debussy, Poulenc, Caplet, Roussel, Ravel, Barraine, Cras, Jolivet) en het Spaanse repertoire ( Granados, Obradors, Sor, De Falla, Lorca, Turina, Rodrigo), zowel met piano ( Paolo Giacometti, Irene Russo, Arthur Schoonewoerd, Frans van Ruth, Hans Adolfsen) als met gitaar ( Katona Twins, Frédéric Zigante).
Ook zingt zij Russische en Italiaanse kamer muziek repertoire met het Ariaga kwartet.
Zij is ook lid van het Verso Ensemble ( zang, panfluit, gitaar) en van het Insomnio Ensemble, in Nederland, ( Boulez, Le Marteau sans Maître, in Concertgebouw Amsterdam), dat zich voornamelijk aan hedendaagse muziek wijdt.
Zij voert ook in Duitsland en Nederland uit " Immersion" van E. Rushton met H.White (saxofoon), Hans Adolfsen (piano). 

Valérie Guillorit treedt op in Nederland (o.a. Concertgebouw), Frankrijk en wordt uitgenodigd door talrijke festivals in Belgie, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italie, Zwitserland, Frankrijk.
Zij werkt met dirigenten als Lev Markiz, Claus Peter Flor, Roy Goodman, Niklos Athinaeos, Alexandre Siranocian, Jan Willem de Vriend, Michel Tabachnik. 
Zij geeft uitvoeringen van Bachianas Brasilieras (Vilaa-Lobos), Les Illuminations ( Britten), Pulcinella (stravinsky), L'Enfant Prodigue ( Debussy) en de belangrijkste Oratoria en Missen: Requiem (Mozart), Deutsches Requiem ( Brahms), Sept Paroles du Christ en Croix ( Franck), Gloria ( Poulenc), Petite Messe Solemnelle ( Rossini), Paulus ( Mendelssohn), Messiah ( Haendel), Stabat Mater ( Szymanovsky), L'Enfance du Christ ( Berlioz) en de Passionen van Bach.

Zij geeft regelmatig masterclasses in Frankrijk ( Versailles CMBV), Nice Academie d'été), Spanje, Belgie ( The Udo Reinemann International Masterclass, Koninklijk Conservatorium)), Duitsland ( Hochschule Leipzig), Nederland, Canada (Conservatoire de Montreal), Finland ( conservatorium Jyväskylä ), Iceland, Zwitserland ( Gezang zomer Ins).


Sinds juni 2004 is Valérie Guillorit als hoofdvakdocent zang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam, sinds 2011 aan het Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris en sinds 2016 aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
 

Lena Lootens

Lena Lootens

Docent Zang

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Lena:

Email

Yves Sotin

Yves Sotin

Docent Zang, Bariton

Na een uitgebreide studie orgel (bij Susan Landale en Odile Bailleux) en schrijven (klas van Yvonne Desportes), studeerde Yves Sotin verder aan de CNSM in Parijs in de muziekgeschiedenis (klas van Yves Gérard), analyse (klas van Betsy Jolas) en oude muziek (klas van William Christie).Tegelijkertijd werkt hij samen met Jeannine Collard (mezzosopraan van de Parijse Opera), David Pollard (docent aan de Guildhall School), Richard Miller (docent aan de Universiteit van Oberlin in de Verenigde Staten) en Irène Joachim (Frans repertoirewerk inclusief de rol van Pelléas). Al snel, en parallel aan zijn carrière als organist en zanger, richtte Yves Sotin zich op de pedagogie (hij is onder meer actief  bij het C.A. de Chant) en raakte gepassioneerd door de grote vocale tradities (zowel die van de barokke periode als die van de 19de eeuw) en het uitgebreide repertoire dat daarmee gepaard ging. Op zeer jonge leeftijd gaf hij les aan gerenommeerde regionale conservatoria (Angers, Toulouse) en later aan het CRR van St Maur des Fossés, aan de Maitrise de Notre Dame de Paris, en aan het CRR van Parijs, waar hij vele zangers opleidde, waaronder enkele zeer prominente.

In 2005 heeft het Ministerie van Cultuur hem de taak toevertrouwd om zangdocenten voor te bereiden op de Raad van Bestuur. In 2012 werd Yves Sotin benoemd tot zangdocent aan de CNSM in Parijs. Hij heeft talrijke masterclasses geleid (Haute Ecole de Genève-Neuchâtel, Centre de Musique Baroque de Versailles, Universiteit van Angers, Lille, Poitiers, Salle de l'Institut d'Orléans, Centre Polyphonique de Bretagne...) In de loop van zijn hele carrière heeft Yves Sotin onderzoek verricht ten dienste van de pedagogie, zowel op het vlak van de fonica, de logopedie, de lichaamsdisciplines als de geschiedenis van het Kuntomodel. Hij geeft tal van conferenties over onderwerpen als vocale fysiologie, lichaamshoudingen en zang, het gebruik van de adem.... Hij gaf ook een grote lezing aan het Conservatoire Supérieur de Genève over "Schuberts lied en Duitse romantiek".  In 2017 gaf hij een lezing in de mediatheek Hector Berlioz van de CNSM in Parijs over "Les Méthodes et Traités de Chant du Conservatoire de Paris au XIXe siècle". In 2018 gaf hij een cursus in Genève over "De kunst van het castreren en de uitbreiding ervan tot de Bel Canto van de 19e eeuw".

Contacteer Yves:

E-mail

Jan Vande Weghe

Jan Vande Weghe

Docent Zang Coaching

Jan Vande Weghe ontving zijn opleiding aan het Conservatorium Brussel, het Lemmensinstituut Leuven en de Hochschule der Künste Berlin; hij studeerde er bij André De Groote, Daniel Blumenthal, Frans Van Beveren en  Hans Leygraf. Daarnaast nam hij ook deel aan masterclasses met György Sebök, Peter Feuchtwanger en Irwin Gage. Als solist en chambrist was hij te horen op internationale festivals in België, Frankrijk, Nederland,  Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Israël. Hij trad hij op met ‘I Fiamminghi’, het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, de ‘Brussels Sinfonietta’ en de ‘Brussels Philharmonic’ met als dirigenten R.Zollman, D.Angus, M.Tilkin en M. Tabachnik. In 2003 opende hij het concertseizoen van het ‘Symfonieorkest van Vlaanderen’ met een tournee doorheen de belangrijkste Belgische concertzalen als solist in het 5e pianoconcerto van Beethoven.

Zowel in de zangwereld als voor kamermuziek is hij een graag gezochte partner. Hij heeft samengewerkt met zangers van over de hele wereld en begeleidde masterclasses met beroemdheden als Sarah Walker, Tom Krause, Sir Allen Thomas, Jard Van Nes, Udo Reinemann, Alexander Oliver en Ann Murray. In 2000 werd hij uitgenodigd als officieel begeleider voor de zangsessie van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Aansluitend gaf hij een reeks opmerkelijke recitals met de sopraan Olga Pasichnyk. Hij vormt ook een pianoduo met Peter Vanhove.

Het Festival van Vlaanderen kende hem de ‘Festival Award’ toe, hij was laureaat van de Belgische Stichting Roeping en kreeg de prijs ‘Maurice Lefranc’. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Voor de Belgische radio en televisie maakte hij talrijke opnames en hij is te horen op verschillende cd-opnames, zowel als solist als begeleider. In 2006 verscheen bij het label Fuga Libera een solo-cd L’Avant-guerre 1911-1914 (FUG 701), die warm onthaald werd door de internationale pers.

Contacteer Jan:

Email

Ilse Eerens by Clara evens

Ilse Eerens

Docent Zang

Ilse Eerens wordt geprezen om haar stralende stem, muzikale gevoeligheid en veelzijdigheid. Ze geniet van een internationale opera- en concertcarrière met een repertoire dat zich uitstrekt van Bach tot werken van de 21e eeuw.

Ilse begon haar muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en vervolgde haar studie bij Jard van Nes aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam en Den Haag. Ze behaalde meerdere prijzen op zangwedstrijden, waaronder het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch in 2004 en het ARD Musik Wettbewerb in München in 2006.

Recente engagementen van Ilse zijn onder meer:

  • Haar terugkeer naar de Muntschouwburg als Sophie in Strauss’ Rosenkavalier.
  • Optreden tijdens de Salzburger Festspiele als 1e Dame in Mozarts Die Zauberflöte.
  • Rollen bij de Opéra de Lyon als Héro in Berlioz’ Béatrice et Bénédicte.
  • Uitvoeringen van Schuberts Messe in Es-Dur met het Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Riccardo Muti.
  • Deelname aan Bach’s Matthäuspassion met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
  • Bachcantates en de Matthäuspassion met Ton Koopman op het Bachfest Leipzig.

Ilse Eerens trad meerdere malen op in de Muntschouwburg, waar ze rollen vertolkte zoals:

  • Oscar in Un ballo in Maschera van Verdi,
  • Jemmy in Guillaume Tell van Rossini,
  • Celia in Lucio Silla van Mozart,
  • Pamina in Die Zauberflöte van Mozart.

Naast haar optredens is Ilse ook actief als docente klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Contacteer Ilse:

Email

Michèle Losier

Michèle Losier

Docent Zang

De Frans-Canadese mezzosopraan Michèle Losier onderscheidt zich al meer dan twintig jaar op de internationale operapodia met haar rijke stem, meesterlijke muzikaliteit en geweldige podiumprésence.

Op het toneel is ze bekend om haar beheersing van het Franse repertoire (Werther, Les contes d'Hoffmann, Carmen, Béatrice et Bénédict, Benvenuto Cellini) en om haar rollen in Mozart (Cosi fan tutte, Idomeneo, La Clemenza di Tito) en Richard Strauss (Der Rosenkavalier, Ariadne auf Naxos).

Ze trad op in 's werelds meest vooraanstaande operahuizen, zoals de Opéra de Paris, Berlijnse Staatstoper, Maggio Musicale Fiorentino, Teatre del Liceu, La Scala di Milano, Bayerische Staatsoper, Opéra de Lyon, Opéra-Théâtre de Bordeaux, Nederlandse Nationale Opera, Opéra de Montréal, Wiener Staatsoper, De Koninklijke Muntschouwburg, San Francisco Opera, Metropolitan Opera, Covent Garden, Sydney Opera en de festivals van Salzburg en Glyndebourne.

Ze heeft samengewerkt met prestigieuze dirigenten als Yannick Nézet-Séguin, Alain Altinoglu, Mark Wiggleworth, Sir Mark Elder, Sir Colin Davis, Sir Andrew Davis, Emmanuel Krivine, Philippe Herreweghe, Kent Nagano, Bernard Labadie, Philippe Jordan, Daniele Gatti, Simone Young, Zubin Metha, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Evelino Pido en Marc Minkowski.

In concert omvat haar repertoire de belangrijkste werken van Berlioz, Beethoven, Chausson, Mahler en Ravel. Zij heeft samengewerkt met vele vooraanstaande orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, La Chambre Philharmonique, L'Orchestre des Champs-Élysées, Orchestra sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, het Montreal Symphony Orchestra en het Orchestre Métropolitain van Montreal. Michèle Losier is een alumna van de McGill University en was ook lid van het Merola Programma van de San Francisco Opera, het Atelier Lyrique van de Opéra de Montréal en het Juilliard Opera Center in New York. Ze was finaliste bij de Metropolitan Opera National Council auditie in 2005 en laureaat bij de Koningin Elisabeth Wedstrijd in 2008, wat leidde tot een recital tournee in België en een opname van de Mélodies van Duparc met pianist Daniel Blumenthal. Ze is te horen op talrijke cd- en dvd-producties, zowel in de studio als live.

Ze is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en begint in september 2024 als gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Contacteer Michèle:

Email

Projects in the spotlight

Koorconcert

Docent en dirigent David De Geest leidt steeds enthousiast het koorconcert. Met het koor leer je samen te zingen én te luisteren naar elkaar. KCB bereidt je op meer dan alleen een solocarrière voor, zodat jij een muzikant wordt met een brede kennis en vaardigheden. 

French Opera | Operaproject

Elk jaar brengen de zangstudenten een spectacle coupé met een aaneenrijging van geënsceneerde operascènes. In 2023 doken ze in het Franse repertoire, met uittreksels uit Don Carlos van Verdi, Les pêcheurs de perles van Bizet en van Offenbach een bloemlezing uit Fantasio, La belle Hélène en Les contes d’Hoffmann.

French Opera 2023 (f Tom De Beuckelaer)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex onthaal KZ
Regent renovatie KBC

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

Buitenlands KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Meer informatie omtrent data, inschrijvingen en precieze planning.

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Info en tickets: kcb.be/agenda.

Kom eens langs, nieuwjaarsconcert Lambert Colson

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.
 

TOELATINGSPROEVEN

TP KVDS KCB

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.