Fotoshoot EhB KCB
bachelor of master in de Kunsten

Muziek en Technologie

Opleidingsfolder

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Het vak Muziek & Technologie wordt in de essentie opgevat als een instrumentale cursus. Toch zijn er een aantal verschillen met de studie van ‘traditionele instrumenten’. Naast het technische aspect, waarin je wegwijs wordt gemaakt in verschillende toonaangevende computerprogramma’s en leert omgaan met elementaire hardware voor muziekproductie en live electronics performance, word je niet alleen gevormd als uitvoerder, maar ook als componist en ‘digitale instrumentbouwer’, drie hoedanigheden die aan de basis liggen van een electronicamuzikant.

Als ‘multithreaded performer’ leer je eveneens bruggen slaan tussen verschillende kunstvormen en samenwerken met artiesten uit verschillende disciplines. Verder mag je rekenen op een solide basis in muziektheorie en muziekgeschiedenis. Naast deze technische en artistieke componenten liggen een onderzoekende houding en zin voor het experiment aan de basis van deze studierichting. Voor een volledig overzicht van het curriculum, ga naar het menu 'Je vakken'.

Tijdens de lessen Muziek & Technologie heb ik enorm veel positieve ervaringen opgedaan, zowel voor uitvoeren als componeren met elektronica. De klasruimtes zijn goed uitgerust met alle mogelijke hardware en software zodat we als studenten kunnen experimenteren en onze muzikale projecten kunnen ontwikkelen. Verder staat het team van docenten steeds klaar om ons verder te helpen met veel advies. Hiernaast voorzien zij een connectie naar het professionele circuit waardoor we meteen klaar zijn om aan onze carrière te beginnen.

Nina Fukuoka
Nina
Student Muziek & Technologie

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Jouw Bachelorvakken Muziek & Technologie

Computermuziek

Tijdens het vak Computermuziek leer je omgaan met de computer als instrument, zowel in de hoedanigheid van uitvoerder als componist. Je maakt kennis met toonaangevende muzieksoftware en leert aan de hand van een aantal artistieke projecten de kneepjes van het vak. Deze projecten vinden vaak hun inspiratie in luister- en kijksessies, waar je in aanraking komt met zowel historische als recente elektronische en elektroakoestische muziek. Hiernaast geeft het vak Computermuziek inzicht in het gebruik van muziektechnologische hardware. Met control interfaces, sensoren, camera’s, etc. leer je de technologie te gebruiken in een muzikale context. Doorheen de Bacheloropleiding experimenteer je er dus op los. Tijdens onze klasconcerten krijg je de kans om jouw experimenten met het publiek te delen.

Jouw Bachelorvakken Muziek & Technologie KCB
Jouw Bachelorvakken Muziek & Technologie KCB

Creative Programming

Voor het vak Creative Programming gaan we dieper in op een aantal toonaangevende softwarepakketten in de elektronische muzieksector zoals Max en Ableton Live. Doorheen de Bacheloropleiding krijg je een aantal programmeeropdrachten die geleidelijk aan complexer worden en verschillende programmeeromgevingen met elkaar gaan combineren. Het resultaat van deze opdrachten wordt telkens in verband gebracht met de artistieke projecten die je ontwikkelt voor het vak Computermuziek.

Geluidsleer & Digitale Vorming

Deze cursus voorziet je van een basiskennis inzake Geluidsleer. Aan de hand van een aantal voorbeelden met analoge en digitale geluidsgeneratoren raak je bekend met termen zoals frequentie, amplitude, oscillator, etc. Hiernaast ga je in deze cursus dieper in op de werking van muziektechnologische materialen. Aan de hand van praktijkoefeningen leer je omgaan met microfoons, audio interfaces, speakers, mengtafels, etc. Anderen typische praktijken, zoals opname, montage en live mixing, worden bondig uitgelegd en in de praktijk gebracht.

Jouw Bachelorvakken Muziek & Technologie KCB
Jouw Bachelorvakken Muziek & Technologie KCB

Modular Synthesis & Sound Design

Vanuit de geschiedenis van de elektronische muziekinstrumenten, en in het bijzonder de synthesizer, word je chronologisch ingeleid in de verschillende technieken voor klanksynthese. Je leert deze technieken toe te passen op (heruitgaves van) authentieke modulaire synthesizers en slaat al doende een brug naar hedendaagse toestellen en software. Hiernaast komen eveneens nieuwe technieken voor klanksynthese aan bod die mogelijk werden met de komst van krachtige computers en DSP processoren.

Geluidsinstallatie

Tijdens een aantal lezingen met voorbeelden uit geluidskunst, beeldkunst en (interactieve) mediakunst maak je kennis met geluidsinstallaties. Hierbij word je aangemoedigd om te experimenteren met mechanische, akoestische en elektronische technieken voor het produceren van geluid en leer je verschillende strategieën voor geluidsspatialisatie. Je ontwikkelt en presenteert ieder jaar een project, al dan niet in samenwerking met je medestudenten. Doorheen het curriculum worden je installaties ingewikkelder en leer je het publiek (actief) te betrekken bij jouw kunstwerk.

Electro-Acoustic Multimedia Ensemble

Creëren en uitvoeren in een multimediaal kader vereist een andere aanpak. Na een aantal lezingen over dit medium ontwikkel je samen met je medestudenten een multimediaal ensembleproject. Hierbij ontvang je coaching die gericht is op de technische en artistieke noden van jullie project. Tijdens ons Ensembleconcert stellen jullie samen jullie creatie voor aan het publiek.

Na je Bachelor kan je kiezen tussen 3 specialisaties

Live Electronics

Hierbij ligt de focus op het gebruik van elektronica als hoofdinstrument. Je vervolmaakt je als creator maar blijft in de essentie een uitvoerder van zowel je eigen werk en/of (historisch) repertoire.

 

Computer Music Composition

Bij deze optie ligt de focus op (muziek)creatie en geluidsinstallatie waarbij het gebruik van elektronica aan de basis ligt. Doormiddel van een aantal omringende vakken, zoals bijvoorbeeld Hedendaagse Muzieknotatie, word je verder gevormd als componist.

 

Hybrid Performance

De nadruk ligt bij deze specialisatie op een uitvoeringspraktijk waarbij de uitvoerder een akoestisch instrument combineert met elektronica. Deze optie is enkel toegankelijk voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma BA3 instrument (Instrument/Zang of Jazz).

Master Muziek & Technologie KCB

Opgelet
De aard van onze opleiding laat geen rechtstreekse toegang tot de Master curricula toe, zelfs niet wanneer je al een Bachelor of Master diploma in een andere discipline in de muziek op zak hebt. Het is immers nodig dat je een stevige basis hebt voor bovenstaande vakken. Het is evenwel mogelijk om een verkorte Bacheloropleiding te volgen waar je in hoog tempo door de leerstof van de Bachelor gaat. Hoe dan ook wordt de mogelijkheid tot doorstroming naar de Masteropleiding geëvalueerd tijdens onze toelatingsproef. Denk jij dat je al genoeg achtergrondkennis hebt om aan een Masteropleiding in Muziek & Technologie te beginnen maar ben je niet zeker? Contacteer dan de coördinator van de opleiding: benjamin.van.esser@ehb.be.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Benjamin Van Esser Docent Muziek & Technologie KCB

Benjamin Van Esser

Docent Muziek & Technologie

Benjamin Van Esser is een electronics performer, softwareontwikkelaar, pianist, componist en improvisator, voornamelijk actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB). Hij ligt aan de basis van het programma 'Muziek & Technologie', als coördinator en medeoprichter (2018). Daarnaast onderwijst hij piano en compositie aan de Kunstacademie te Zaventem.

Het artistieke werk van Benjamin manifesteert zich op vele vlakken. Als componist verzorgde hij opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musica, ensembles zoals Nadar Ensemble, I Solisti, ChampdAction en verscheidene regisseurs en choreografen. Onder impuls van zijn hybride uitvoeringspraktijk, waarin piano en elektronica samenkomen, ontwikkelde Benjamin tal van muziekprogramma’s en plug-ins, waaronder Ultomaton, Control, bve.devices en Upshot, een modulaire patchomgeving die wordt gehost in Cycling 74’s Max Package Manager.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘Leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk: metrische ambiguïteit. In zijn composities, improvisaties en software onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe-oreilles' effect rond de parameter 'tijd’. Zijn onderzoek over de uitvoeringspraktijk van de computermuzikant incorporeert dit fenomeen en concentreert zich op de uitvoering van deze processen en de communicatiemodellen die ze tot stand brengen tussen uitvoerder en publiek.

Contacteer Benjamin:

E-mail

Roel Das

Roel Das

Docent Muziek & Technologie

Na een korte loopbaan als elektronica-ingenieur schoolde Roel Das zich om tot muzikant. Hij werkt als geluidstechnicus en elektronicamuzikant voor gerenommeerde ensembles en verzorgde de klankregie, opnames en muziekelektronica voor uitvoeringen en creaties van verscheidene hedendaagse componisten op zowel Belgische als internationale podia. Daarnaast is hij werkzaam als componist, arrangeur en copyist. Hij bouwt elektronische instrumenten, ontwikkelt klankinstallaties en werkt als sound designer.

Contacteer Roel:

E-mail

Igor C Silva | Docent Muziek & Technologie KCB

Igor C Silva

Docent Muziek & Technologie

Igor C Silva, geboren in Porto in 1989 en momenteel woonachtig in Amsterdam, is een componist die zich toelegt op elektronica en nieuwe mediamuziek. Hij creëert projecten waarbij performers en computers veel lawaaierige en psychedelische dingen op het podium doen gebeuren, waardoor een multi-sensoriële ervaring ontstaat. Silva werkt regelmatig met ensembles, performers en orkesten. Hij kreeg veel opdrachten van ensembles en festivals, en bracht verschillende opnames van zijn muziek uit.
Igor C Silva werkt ook regelmatig met solisten, ensembles en jazzgroepen, en wijdt een deel van zijn muzikale en compositorische activiteit aan improvisatie en interactieve optredens met elektronica en multimedia-instrumenten. Igor C Silva werkt momenteel aan een Doctoraat in de Kunsten aan KCB/VUB.
 

Contacteer Igor:

E-mail

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Voor te bereiden programma’s

Portfolio

Een portfolio bevat allerlei bestanden (zoals curriculum vitae, audio, video, partituren, Max patches, Ableton Live sessies, etc) die de jury een duidelijk beeld geven over wie jij bent als muzikant en wat je al allemaal kan met de computer in een muzikale context. We ontvangen vaak beats en house/techno/hip hop/… tracks. Hoewel dit zeker interessant is, raden we jou aan om ter voorbereiding ook al eens het experiment aan te gaan. Het portfolio kan je als .zip opslaan bij een cloud service (Google Drive, OneDrive, …). De link deel je dan wanneer je je inschrijft voor onze toelatingsproef.

Live performance

Tijdens een performance, die plaatsvindt in het KCB, toon je dat je de computer kan gebruiken (al dan niet in combinatie met een control interface) in een live context. Het KCB voorziet een mengpaneel, speakers en de nodige kabels. De rest van het materiaal (computer, microfoon, audio interface, etc.) voorzie je zelf. Indien nodig mag je iemand meenemen die bijvoorbeeld een akoestisch instrument speelt waar jij dan de live klanken van gebruikt in jouw performance. De datum van deze live performance wordt meegedeeld wanneer je je inschrijft voor onze toelatingsproef.

Interview

Tijdens een interview bespreken we de inhoud van jouw portfolio en live performance. We polsen ook naar jouw achtergrondkennis in (elektronische) muziek en je motivatie om bij ons te komen studeren in de afdeling Muziek & Technologie. Het interview vindt plaats na de live performance.
 

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.