Verkorte Educatieve Opleidingen in de Kunsten | Onderzoeksdag

Educatieve Opleidingen in de Kunsten | Onderzoeksdag KCB 2022
Onderzoeksdagen
Data
,
9:30
to
16:30
Location
Kleine Concertzaal, Kleine Zavel 5, 1000 Brussel
Prijs
Gratis toegang
Reservation
Registratieformulier afgesloten | Registreren via mail nog mogelijk: ruth.rondas@ehb.be

Onderzoeksdag

Met deze eerste onderzoeksdag van de Educatieve Opleidingen willen we de eigen studenten, alumni van de opleiding en potentiële toekomstige studenten inspireren met de veelsoortige mogelijkheden binnen het artistiek-pedagogisch onderzoek. Niet zonder enige trots presenteren we twee sprekers die toonaangevend onderzoek hebben verricht in hun domein. Zij bieden een persoonlijke inkijk in hun eigen onderzoek en de maatschappelijke drijfveren en impact ervan. De huidige studenten verzamelen vervolgens voor een Pitch to Peer-sessie waarin de eerste ideeën voor de artistiek-pedagogische masterproef worden voorgesteld en afgetoetst. 

Programma

9u30: onthaal met koffie/thee

10u-12u: Key note speaker

  • Prof. dr. G. Biesta komt vertellen over zijn boek ‘Door kunst onderwezen willen worden’. In dit boek schetst Gert Biesta een nieuwe benadering van hedendaagse kunsteducatie door te laten zien welke unieke mogelijkheden de kunsten bieden om in dialoog te gaan met de wereld. Hij beschrijft kunsteducatie als een proces van tonen, waarbij de docent/leerkracht de student/leerling aanwijst wat er in de wereld goed, belangrijk of betekenisvol kan zijn om aandacht aan te besteden.

12u-13u: middagpauze

13u-14u30: Erik Schrooten (Kunstig competent)

  • Erik Schrooten is gitarist, kunstenaar-leraar en ontwikkelaar van het raamleerplan Kunstig Competent dat momenteel het meest gehanteerde raamleerplan is binnen het Vlaamse Deeltijds Kunstonderwijs. Hij vertelt ons in een interactieve presentatie over de totstandkoming van dit raamleerplan en daagt ons als kunstenaar-leraar uit om vanuit een onderzoekende houding en ieders eigenheid tot een persoonlijke praktijk binnen het nieuwe leerplan te komen. 

14u30-15u: pauze

15u-16u30: Rondetafelgesprekken (pitch to peer)

  • Zit samen met studenten uit de educatieve opleidingen in de Kunsten. Bespreek onderzoeksvoorstellen en onderzoeksvragen, feedback en brainstorm in intervisie. 

Educatieve Opleidingen in de Kunsten

De Educatieve Opleidingen in de Kunsten wordt sinds 2019-2020 ingericht door KCB en RITCS. In diverse opleidingsonderdelen van de Educatieve Master wordt ruim aandacht besteed aan het ontwikkelen van een onderzoekende houding met als uiteindelijk resultaat een artistiek-pedagogische masterproef. In deze masterproef vertaalt de kunstenaar-leraar in spe zijn/haar/hun artistieke kennis naar een artistieke leeromgeving. Belangrijk hierbij is dat de kunstenaar-leraar tijdens een onderzoeksstage met een zelfgekozen thema/onderzoeksvraag aan de slag gaat. 

Deze onderzoeksdag is medegeorganiseerd door Opleidingshoofd Educatieve Opleidingen, Ruth Rondas. 

Deel dit