Barokfagot KCB (f Reda Izo)
bachelor of master in de Kunsten

Barokfagot

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om barokfagot te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Barokfagot kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als barokfagottist kan je je onder andere aanmelden bij het HIPP orkest.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Ook organiseert KCB een rietendag, waarin de hobo en fagot onder de loep worden genomen en er gedoken wordt in de geschiedenis van deze instrumenten. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Barokfagot (f Marc Lamote)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Het onderwijs staat nooit stil, net zoals de wereld om ons heen. 
We passen onze curriculumtabellen stelselmatig aan, zodat ons aanbod steeds actueel blijft en aansluit bij nieuwe ontwikkelingen.
De meest actuele versie van jouw vakken kun je hier terugvinden.
Je vakken @ KCB

Meer informatie over je vakken kun je ook vinden op de website van EhB.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten KCB
Javier Zavra

Javier Zafra

Docent Barokfagot

Javier Zafra werd geboren in Alicante (Spanje) in 1975. Nadat hij in zijn geboortestad was afgestudeerd op moderne fagot, harmonieleer en contrapunt, verhuisde hij in 1996 naar Nederland met interesse in oude muziek. Hij bezocht het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij barokfagot en kamermuziek studeerde bij Donna Agrell en Ku Ebbinge, en muziektheorie en muziekgeschiedenis bij Peter van Heyghen. Javier Zafra behaalde zijn diploma barokfagot met onderscheiding in juni 2000. In 1997 werd hij geselecteerd als lid van het European Union Baroque Orchestra (EUBO), toen onder leiding van Ton Koopman.

Sindsdien heeft hij solo fagot gespeeld met de beste Europese ensembles zoals Anima Aeterna, Orchestre des Champs Elysées, Concerto Vocale, Le Cercle de l'Harmonie, Concert d'Astrée, Al Ayre Español, Orquesta Barroca de Sevilla, Capella Cracoviensis (Jan Tomasz Adamus, met wie hij in 2016 Mozart Fagotconcert speelde en opnam), Concert de La Loge (Julien Chauvin, met wie hij vaak als solist speelt) of Ensemble Balthasar Neumann onder anderen. Hij heeft samengewerkt met dirigenten als Thomas Helgenbrock, Jos Van Immerseel, Philippe Herreweghe, Trevor Pinnock, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Pablo HerasCasado, Jérémie Rohrer, Ivor Bolton, Emmanuelle Haïm of Sir Simon Rattle. Hij is vooral geïnteresseerd in kamermuziek: hij speelde vele jaren bij Nachtmusique (Eric Hoeprich).

Hij speelt vaak samen met Lorenzo Coppola (Ensemble Dialoghi met wie hij Mozart en Beethoven kwintetten voor piano en blazers heeft opgenomen. Harmonia Mundi France, 2017), Kristian Bezuidenhout, Alexander Melnikov of Isabelle Faust, met wie hij Schuberts Octet en Stravinsky's Histoire du Soldat heeft opgenomen op historische instrumenten (Harmonia Mundi France; 2018 en 2020). Als solist trad hij op in belangrijke zalen zoals het Schubertiade Schwarzenberg festival, in het prestigieuze KKL Luzern, Wigmore Hall (Londen) of in het Lincoln Center van New York waar zijn Mozart's Fagotconcert werd geprezen door The New York Times in het Mostly Mozart Festival 2010.

Javier Zafra speelt sinds 1999 solo fagot bij het Freiburger Barokorchester. Sinds 2016 is hij fagot solo bij Ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon in Parijs, de stad waar hij met zijn gezin woont. Van 2004 tot 2021 doceert hij elk jaar in september aan de BadenWürttembergische Ensemble-Akademie Freiburg. Van 2012 tot 2017 doceerde hij barokfagot aan de Musikhochschule Freiburg. Sinds september 2018 doceert hij barokfagot aan het KCB - Koninklijk Conservatorium Brussel.

Contacteer Javier

Mail

Project in the spotlight

Digitaal Nieuwjaarsconcert | HIPP

In het jaar 2021 bracht KCB hun nieuwjaarsconcert voor het eerst digitaal! In het concert << Das alte Jahr ist nun vergahn >> bracht onze HIPP afdeling muziek van Michael Praetorius (1571-1621). Een prachtig project dat nog steeds nazindert. 

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex onthaal KCB
Regent KCB gebouw

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS ehb fotoshoot

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Nieuwjaarsconcert HIPP

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

f Reda Izo - HIPP concert

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.