Unieke Masteropleiding Musical van start in België
Unieke Masteropleiding Musical
Zopas startte voor de eerste keer in Vlaanderen de Master Musical aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel.
Directeur Jan D'haene, opleidingshoofd Lulu Aertgeerts, collega’s en studenten van de Musicalafdeling uiten dan ook graag hoe trots ze zijn met deze, noodzakelijke, mijlpaal.
Zo gezegd, zo gedaan, op 12 oktober 2022 hielden we een persmoment op campus Kaai van de Erasmushogeschool Brussel, de thuisbasis van de Musucalopleiding.
Een sprankelende avond
Naast rakende toespraken van de directeur, opleidingshoofd en collega's was er uiteraard ook ruimte voor toonmomenten.
Jan D'haene | Directeur KCB
Lulu Aertgeerts | Opleidingshoofd Musical
Hans Peter Janssens, die bovendien ook de peter is van de Master Musical, bracht een song uit ‘Dans der Vampieren’.
We kregen een voorproevertje van de aanstaande productie van de Musicalafdeling 'Fame'.
Reportage Radio 2
Luister hier naar de reportage die Radio 2 maakte dankzij reporter Dieter Nys.
Persmap digitaal
Hier kun je de digitale persmap terugvinden.
Waarom een Masteropleiding Musical noodzakelijk is
Dit jaar start het Koninklijk Conservatorium Brussel binnen de Erasmushogeschool Brussel, met de eerste èn enige Masteropleiding Musical in België. En dat is niets te vroeg. Sterker nog, het is hoogst noodzakelijk.
In Vlaanderen boomt de Musical-sector explosief de laatste jaren, in de eerste plaats binnen de commerciële sfeer. Deze tak van onze sector wordt zeker niet onderschat: de producties zijn laagdrempelig, en lokken veel volk naar het theater. Daarenboven worden deze producties uiterst professioneel op de scène gebracht. Het staat buiten kijf dat sommige studenten juist daarom aan de bestaande bacheloropleiding beginnen om hun droom waar te maken en te schitteren in deze producties. Wij helpen hen hun droom te realiseren en zijn oprecht trots wanneer deze uitkomt.
Maar het is niet genoeg, want er is een grote artistieke nood aan een parallel circuit, waar ruimte is voor nieuwe creaties, labo’s, cross-over projecten...
Aan deze behoefte kan een masteropleiding Musical voldoen, omdat die (decretaal gezien) ingebed is in het academische onderzoek van KCB. In het masterprogramma staat onderzoek geheel in dienst van het ontwikkelen van nieuwe visies en vernieuwd conceptueel denken. Innovatieve processen en experimenten resulteren op hun beurt weer in nieuwe uitvoeringspraktijken. Hierbij kunnen kruisbestuivingen en co-creatie met ander kunstvormen leiden tot originele creaties van eigen bodem of gedurfde bewerkingen van bestaand materiaal.
Ook op het vlak van onderwijs is er een grote nood aan Masters Musical die professioneel opgeleid zijn om te kunnen lesgeven. Geïnspireerd door het succes van de vele musical-voorstellingen, willen veel kinderen en jongeren de drie disciplines, zang, theater en dans onder de knie krijgen om op hun niveau te schitteren in hun eigen musicals.
Onze masterstudenten vinden met hun diploma vanzelf hun weg naar de hogere graden van de talloze Musicalopleidingen in Vlaanderen zowel in het KSO (Kunst Secundair Onderwijs) als in het DKO (Deeltijds Kunst Onderwijs).